Hoe de taxshift voor hogere nettolonen zorgt

taxshift

Voor de lonen voor bedienden veranderde er recent nog van alles, met als belangrijkste misschien wel de stijging van de brutolonen. Sinds begin dit jaar is daar de tweede fase van de taxshift bijgekomen, en dat heeft dan weer iets te maken met nettolonen. Zie je ook even door de bomen het bos niet meer? En vraag je je af wat dat voor jou betekent? Wij vertellen je hieronder alles wat je moet weten!

Taxshift for dummies

Met de taxshift wil de regering de koopkracht en het aantal jobs laten toenemen. Zoiets lukt niet van de ene dag op de andere, en daarom werd in 2015-2016 de basis gelegd met een eerste fase. Zo werden werkgeversbijdragen verminderd, maar verder merkte je er waarschijnlijk niet zo veel van. Don’t worry, wij ook niet.

Een hoger loon voor werknemers

De tweede fase ging van start op 1 januari 2018. Werkgeversbijdragen gingen nog een beetje omlaag en de belastingstarieven verschoven. Heel kort samengevat komt de taxshift voor de meeste werknemers dus neer op een hoger nettoloon. In de praktijk stijgt het gemiddelde maandloon met 40 euro, en vanaf 1 januari 2019 gaat dat bedrag nog een beetje omhoog. Heel rijk zullen we er niet van worden, maar alle beetjes helpen, natuurlijk.

Mooie vooruitzichten voor uitzendkrachten en werkzoekenden

De taxshift is niet alleen fijn voor je portemonnee, de regel zou er eveneens voor moeten zorgen dat bedrijven meer mensen vast in dient kunnen nemen. De loonkost voor bedienden ging immers omlaag en er zijn bijkomende maatregelen voor de werkgeversbijdragen. Ben je werkzoekend? Dan is dit de ideale motivatie om je zoektocht naar een job extra kracht bij te zetten en je cv nog eens onder handen te nemen.