Extralegale voordelen: wat leveren ze écht op?

extralegale voordelen

Naast je loon kan je werkgever je ook voor je prestaties vergoeden door middel van extralegale voordelen. De bekendste zijn wellicht een bedrijfswagen en maaltijdscheques. Maar ook een groepsverzekering, een aanvullend pensioen en een hospitalisatieverzekering behoren tot de mogelijkheden. Zie je door het bos de bomen niet meer? We zetten de meest voorkomende extralegale voordelen voor jou op een rijtje en leggen uit wat ze je opleveren.

Waarom extralegale voordelen?

Voor je werkgever zijn extralegale voordelen een voordelig alternatief voor een loonsverhoging. Ze kosten namelijk minder aan sociale zekerheidsbijdragen dan een hoger loon. Maar ook jij doet er uiteraard je voordeel mee: je hebt meer koopkracht.

Drie soorten extralegale voordelen

Er bestaan drie soorten extralegale voordelen. Ten eerste zijn er voordelen van alle aard. Daaronder vallen alle extra’s die je bovenop je loon krijgt zoals een bedrijfsgsm of een bedrijfsauto. Ten tweede kan je werkgever je sociale voordelen toekennen. Zoals de naam al doet vermoeden, hebben ze altijd een sociaal doel, bijvoorbeeld de band met je werkgever versterken. Dit kan onder meer in de vorm van een premie omwille van het x-jarige bestaan van het bedrijf.

De populairste extralegale voordelen

Het is afhankelijk van de sector en de onderneming waarin je werkt welke extralegale voordelen je precies krijgt. En dat kunnen er heel wat zijn, denk maar aan: een bedrijfswagen, maaltijdcheques, een groepsverzekering, een hospitalisatieverzekering, ecocheques of een aanvullend pensioen.

In geval van een groepsverzekering, sluit je werkgever voor jou een verzekering af met jou als begunstigde. Je werkgever staat in voor de verzekeringspremies – waarvan hij wel een stukje kan verrekenen via je loon – en jij krijgt later een hoger pensioen. Sommige groepsverzekeringen dekken bovendien ook je gezin. Als het opgebouwde kapitaal wordt uitgekeerd, moet je er wel rekening mee houden dat je hierop belast wordt.