Alles wat je moet weten over de pensioenpremie

pensioenpremie

Misschien ben je pas afgestudeerd en lijkt je pensioen nog heel ver weg. Of misschien ben je stiekem al aan het aftellen tot je mag stoppen met werken. Waar je je ook bevindt in je carrière, het is belangrijk om aan de toekomst te denken. Je werkgever doet dat bijvoorbeeld door elke maand voor jou een premie aan het pensioenfonds af te staan. Meestal betaal je als werknemer een deel mee. Maar wat krijg je in ruil voor zo’n pensioenpremie? En wat is de situatie voor uitzendkrachten?

Wat is een pensioenpremie?

Er wordt op verschillende manier gezorgd voor je pensioen. Deze drie mogelijkheden verzekeren een inkomen wanneer je te oud bent om nog te werken:

  • het wettelijke pensioen dat de overheid uitkeert
  • zelf aan pensioensparen doen
  • de pensioenpremie of het aanvullend pensioen via je werkgever of de sector waarin je werkt

De laatste optie betekent dat de werkgever voor elke vaste werknemer een percentage in het sectoraal fonds stort. De pensioenpremie wordt bepaald tijdens de sectorale onderhandelingen en varieert dus per sector.

Wanneer kan ik mijn aanvullend pensioen opnemen?

Je moet de pensioenleeftijd bereikt hebben om van je pensioenpremie te kunnen genieten. Die is in België momenteel 65 jaar. Je hebt dan twee opties: ofwel neem je het bedrag dat je bij elkaar spaarde ineens op, ofwel kies je voor een maandelijkse rente die je krijgt tot je sterft.

Wat als je zou overlijden voordat je de pensioenleeftijd bereikt hebt? De gevolgen hangen af van de bepalingen van het pensioenreglement, namelijk: of er een overlijdensdekking aan gekoppeld is of niet. Je werkgever is er niet toe verplicht, maar zo’n overlijdensdekking garandeert dat je partner (of je kinderen) een bedrag uitbetaald krijgen als je sterft voordat je van je pensioenpremie hebt kunnen genieten. Ze ontvangen dat in de vorm van een eenmalige, maandelijkse of jaarlijkse uitkering. Als je aanvullend pensioenplan geen overlijdensdekking omvat, dan hebben je nabestaanden geen recht op zo’n uitbetaling.

De pensioenpremie voor uitzendkrachten

Je gewerkte dagen als uitzendkracht tellen net zo goed mee voor je wettelijke pensioen dat de overheid uitkeert. Maar of je daarnaast als uitzendkracht recht hebt op een pensioenpremie, hangt af van de sector waarin je werkt. Wat als je er recht op hebt? Voor vaste werknemers stort de werkgever een percentage in het pensioenfonds; voor uitzendkrachten gebeurt dit niet, maar je krijgt dit percentage omgerekend in loon.

Wil je weten wat de pensioenpremie voor jou betekent? Neem gerust contact met ons op.