Zo haal je het maximum uit een jobinterview

jobinterview

Je hebt maar één kans om een (goeie) eerste indruk te maken. Bovendien moet die klus in een sollicitatiegesprek in enkele minuten geklaard zijn. Tien, om precies te zijn, want zo lang duurt het voordat je toekomstige werkgever zich een beeld van jou heeft gevormd. Wil je het maximum uit je jobinterview halen? Dan zorg je er dus maar beter voor dat je goed voorbereid bent en weet wat je te wachten staat. Enkele tips!

Het sollicitatiegesprek voorbereiden

Zelfs al ben je geen groentje, sollicitatiegesprekken zijn een stresserende ervaring. Als je niet voorbereid bent, krijgt stress gegarandeerd de bovenhand. En daarmee help je je zelf natuurlijk niet aan die nieuwe job. Hoewel je vaardigheden en werkervaring tijdens het jobinterview uiteraard onder de loep genomen worden – en je je cv dus maar beter héél goed kent – kun je je ook verwachten aan vragen over je persoonlijkheid. Speel hierop in door vooraf een zelfevaluatie te doen: neem even de tijd om eens goed na te denken over je sterktes, je zwaktes, je interesses en je waarden. Zo vermijd je dat je in clichés vervalt.

Zoek informatie op over het bedrijf waar je gaat solliciteren. Dit geeft je meteen een voorsprong op de concurrentie. Tot slot kies je je outfit met zorg. Je moet er niet alleen netjes en professioneel uitzien, maar je ook goed voelen bij wat je draagt. Je tijdens het jobinterview voortdurend moeten afvragen of je kraagje of stropdas nog wel goed zit, is nefast voor de concentratie.

Waarom jij in het team past

Bedrijven zijn geïnteresseerd in mensen die snel een bijdrage kunnen leveren. Tijdens het jobinterview moet je je gesprekspartner er dus van overtuigen dat je voldoende zelfvertrouwen hebt en van aanpakken weet. Bovendien is het belangrijk om te laten zien dat jij in het team zou passen. Of je het nu leuk vindt of niet, een band opbouwen met je gesprekspartner en ervoor zorgen dat hij of zij je aardig vindt, spelen hierbij een grote rol.

Enthousiast zijn en interesse tonen

HR-managers en recruiters willen weten of je wel écht staat te popelen om aan de job te beginnen. Zorg er dus voor dat je lichaamstaal enthousiasme uitstraalt, en toon interesse. Mooi meegenomen: een positieve instelling is besmettelijk, en als je je gesprekspartner een goed gevoel kan geven, heb je meteen een streepje voor op de concurrentie.

Nog carrièreadvies nodig? Neem gerust contact met ons op.