Werken zonder diploma, dat kan perfect!

werken zonder diploma

Of je nu een diploma op zak hebt of niet, je streeft er sowieso naar om een fantastische job te vinden: werk dat je graag doet, met fijne collega’s, niet te ver van huis, met veel kansen om te leren en door te groeien. Zonder diploma loopt de zoektocht vaak wat minder vlot. Toch kun je ook zonder diploma hoger onderwijs aan een topjob geraken. Lees hier hoe!

Houding en vaardigheden belangrijker dan een diploma

Je bent zeker niet de enige die zich zonder diploma op de arbeidsmarkt begeeft. De voorbeelden van selfmade men die het maakten zonder diploma zijn legio en bewijzen dat je in goed gezelschap bent. Denk maar aan Bill Gates, hét boegbeeld van Microsoft; de Waltons, dankzij wie we Walmart kennen; of Ingvar Kamprad, die Ikea uit de grond stampte.

Voor veel beroepen is een opleiding aan de universiteit of hogeschool ook helemaal niet nodig. Bedrijven zijn eerder op zoek naar kandidaten met de juiste werkhouding en een groot leervermogen. Voor sommige technische beroepen zijn bepaalde diploma’s uiteraard wél onmisbaar. Bijscholen kan helpen met je zoektocht.

Werken zonder diploma: de tips om werk te vinden

Zonder diploma op zak toch op zoek naar werk? Geef je zoektocht een zetje met deze tips:

  • Een relevante stage is een groot pluspunt om aan werk te geraken. Het is nooit te laat om een stage te doen en zo je kansen drastisch te vergroten!
  • Bijscholen is de boodschap. Algemene vorming geeft je een brede basis, maar om snel werk te vinden, kies je het best voor praktische beroepsopleidingen. Opleidingen die naar knelpuntberoepen leiden, garanderen werkzekerheid.
  • Ga aan de slag via dienstencheques of als uitzendkracht. De kans dat een succesvolle interimperiode een staartje krijgt in de vorm van een vast job, is erg groot.
  • Benadruk al je werkervaring. Je hebt dan misschien geen diploma, maar je hebt ongetwijfeld wel heel wat anders te bieden. Denk maar aan een stage, vakantiewerk, vorige jobs, vrijwilligerswerk, verenigingen waar je je voor inzet, …

Laat je bijstaan! Schrijf je in bij Job Talent voor begeleiding op maat en een groot aanbod aan vacatures.