Werken als jobstudent? Wij beantwoorden al je vragen!

werken als jobstudent

Ben je student en wil je wat bijverdienen? Dan zoek je maar beter snel een studentenjob. Al moet je natuurlijk niet overhaast te werk gaan. Als je niet voor onaangename verrassingen wil staan, dan is het zaak om je op voorhand grondig te informeren. En dan hebben we het zowel over de praktische kant van de zaak als over de wettelijke voorwaarden. Ontdek hier de belangrijkste aandachtspunten voor iedereen die binnenkort wil werken als jobstudent.

Hoeveel mag ik werken?

Als jobstudent mag je – vanaf je zestiende – elk kalenderjaar 50 dagen werken tegen verminderde sociale bijdrage (2,71% van je brutoloon). Meer dan 50 dagen werken is niet verboden, maar het is financieel minder interessant. Vanaf dag 51 betaal je namelijk de gewone bijdrage (13,07%). Opgelet: je mag wettelijk niet meer dan 240 uur per kwartaal werken, behalve in de zomerperiode. Hou dit goed in de gaten, anders riskeer je je kinderbijslag te verliezen.

Hoe zit het met overuren?

De normale arbeidsduur voor jobstudenten bedraagt gemiddeld 8 uur per dag, maximaal 38 uren per week. Er bestaan wel uitzonderingen voor sectoren als de horeca. Studenten jonger dan 18 hebben recht op inhaalrust. Die moet voor het einde van de week in één keer worden opgenomen.

Moet je belastingen betalen?

Of je al dan niet fiscaal belast wordt op je studentenwerk, hangt af van je inkomen. Blijf je onder de bovengrens, dan hoef je geen belastingen te betalen. Die bovengrens is elk jaar anders. Je vindt ze op de website van de FOD Financiën. Opgelet: vul je belastingaangifte in, dat is wettelijk verplicht.

Hoe vind ik een job?

Een studentenjob vinden kan op verschillende manieren. Hier alvast enkele tips die hun waarde al meermaals bewezen hebben:

  • Via-via: steek je licht op bij vrienden, vraag aan je ouders om hun netwerk te raadplegen, ga te rade bij je onderwijsinstelling, …
  • LinkedIn: dit sociale netwerk herbergt een schat aan vacatures. Stel een profiel op, en je bent vertrokken.

Neem je liever het zekere voor het onzekere? Kom je dan aanmelden bij Job Talent en snuffel alvast door onze vacatures.