Werk zoeken zonder diploma? Deze 3 tips helpen je op weg

werk zoeken zonder diploma

Meer dan tien procent van de jongeren verlaat de secundaire school zonder diploma, en dat in een tijd waarin diploma’s almaar belangrijker worden om aan werk te geraken. Toch kun je ook zonder diploma secundair en hoger onderwijs aan werk geraken. Ontdek hier drie cruciale tips om je zoektocht naar een boeiende baan te vergemakkelijken!

1.      Bijscholen is de boodschap

Een diploma secundair onderwijs is in onze samenleving de basis waarop je een leven lang verder bouwt. Zelfs als je – om welke reden dan ook – de middelbare school zonder diploma hebt verlaten, kan het raadzaam zijn om alsnog je diploma te behalen. Dat kan via het secundair volwassenenonderwijs, vroeger het tweedekansonderwijs genoemd. Daar kun je kiezen voor het studiegebied algemene vorming, maar om snel aan werk te geraken zijn de diplomagerichte opleidingen – praktische beroepsopleidingen – ideaal. Een doelgerichte opleiding die je voorbereidt op een technisch knelpuntberoep is een snel en haalbaar pad naar een werkzekere toekomst.

Je kunt ook gericht op zoek gaan naar werkgevers die interne opleidingen aanbieden. Ondernemingen in technische sectoren weten dat maar weinig kandidaten alle nodige vaardigheden voor de job bezitten. Daarom trainen ze hun personeel ‘on the job’. Is dat iets voor jou? Benadruk bij sollicitaties dat je leergierig bent en dat je uitkijkt naar een kans om interne opleidingen te volgen en een vak te leren.

2.      Flexibel werken

Als schoolverlater ben je wellicht nog heel flexibel ingesteld. Je bent vragende partij voor een eerste werkervaring en wil gerust extra inspanningen leveren om een vak te leren en door te groeien. Dát is uiteraard een grote troef voor ondernemingen. Maak daarom zo veel mogelijk gebruik van deze flexibele manieren om een eerste werkervaring op te doen:

  • stage
  • dienstencheques
  • uitzendarbeid

Na een leerrijke stage of enkele maanden uitzendwerk, heb je genoeg concrete werkervaring om – ook zonder diploma – vast werk te vinden.

3.      Laat je bijstaan

Laat je ten slotte in je zoektocht bijstaan door de VDAB. Die begeleidt je met praktisch advies over beroepen, opleidingen en sollicitaties.

Maar ook het uitzendkantoor is een belangrijke partner. Heb je je technische school niet afgemaakt, maar heb je toch enkele waardevolle vaardigheden en de juiste attitude? Schrijf je dan zeker in bij een uitzendkantoor dat zich specialiseert in technische (knelpunt)beroepen. Zo maak je het meeste kans om snel aan een goeie job te geraken.