4 tips bij de voorbereiding van een sollicitatiegesprek

sollicitatiegesprek voorbereiden

Stress voor een sollicitatiegesprek? Dat is heel normaal. Het gaat om een belangrijk moment dat een cruciale invloed kan hebben op de rest van je carrière. En toch … is het niet nodig om jezelf al die druk op te leggen. Met de juiste voorbereiding hoef je je nergens zorgen over te maken. Dankzij volgende tips vermijd je pijnlijke stiltes en maak je ongetwijfeld een prima indruk.

1. Laat niets aan het toeval over

Een sollicitatiegesprek is een momentopname. In een kort tijdsspanne moet je de interviewer ervan overtuigen dat jij dé geknipte kandidaat bent. Je zal dan ook erg uiteenlopende vragen voorgeschoteld krijgen, wat het verloop van het interview moeilijk te voorspellen maakt. Daarom is het zaak om je zo goed en zo grondig mogelijk voor te bereiden. Laat niets aan het toeval over, maar stippel verschillende scenario’s uit. Met wie zal het gesprek plaatsvinden? Welke functie heeft die persoon? Doe het nodige opzoekwerk. Die kennis zal je helpen om het gesprek sneller open te breken.

2. Leer het bedrijf kennen

De interviewer zal ongetwijfeld peilen naar je kennis over het bedrijf. Het zou jammer zijn om hier door de mand te vallen, want dit gedeelte van het gesprek kun je perfect voorbereiden. En dan bedoelen we niet dat je financiële cijfers uit het hoofd moet leren, maar het helpt om op zijn minst de activiteiten van het bedrijf te kennen en daar iets zinvols over te kunnen vertellen.

3. Ken je meerwaarde

Een werkgever zal zich uiteraard afvragen wat jouw specifieke meerwaarde is binnen het team. Reken maar dat je een vraag in die richting zult krijgen. Wat zijn jouw zwakke en je sterke punten? Formuleer een antwoord op basis van je kennis van het bedrijf en oefen de formulering. Zo hoef je niets uit je duim te zuigen op het moment zelf. Het helpt om dit ook te doen voor je persoonlijke doelstellingen. Neem er zeker voorbeelden bij!

4. Een getraind sollicitant is er twee waard

Vraag aan vrienden of familie of ze je willen helpen met een ‘oefengesprek’. Recht je rug, maak oogcontact en verkoop jezelf!