Sollicitatietips: zo maak je een onuitwisbare eerste indruk

sollicitatietips

Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek en je wil je uiteraard goed voorbereiden. De kans is groot dat je daarbij vooral focust op de moeilijke vragen die je zult krijgen en welke antwoorden je erop moet formuleren. Toch let je het best op heel wat meer zaken om een goeie eerste indruk te maken. Zo kun je bijvoorbeeld al eens nadenken over welke vragen jíj wil stellen aan de recruiter, zodat er op het einde van het gesprek geen ongemakkelijke stilte valt. Maar daarnaast zijn er ook nog tal van praktische zaakjes die je onder controle moet hebben. Enkele sollicitatietips!

1.     De ultieme sollicitatietip: kom goed op tijd

Dat je op tijd moet komen, is wellicht een open deur, maar het is o zo belangrijk. Het volstaat bovendien niet om maar net op tijd te arriveren: zorg dat je minstens tien minuten te vroeg op post bent om te tonen hoe georganiseerd en gemotiveerd je bent. Toch vertraging opgelopen? Verwittig je gesprekspartner, zodat hij of zij niet nodeloos zit te wachten.

Tip: meestal bepaal je het tijdstip voor het sollicitatiegesprek niet zelf, maar als je toch de kans krijgt, raden we je aan om te kiezen voor een dinsdagvoormiddag om half 11. Uit onderzoek blijkt namelijk dat drukbezette recruiters op dat moment het meeste ruimte hebben om jou te woord te staan. Je vermijdt de maandagpiek, maar zit toch nog mooi aan het begin van de week, en ook qua tijdstip blijf je uit de problemen: niet te dicht bij de middag (wanneer honger voor afleiding kan zorgen) en niet na de maaltijd (wanneer je gesprekspartner last kan hebben van een middagdip).

2.     Wees vriendelijk voor de receptionist(e)

Diegene die je binnenlaat, zal niet diegene zijn die je aanneemt, maar dat betekent niet dat zijn of haar indruk niet telt. Als je zenuwachtig bent en met je hoofd al volop bij het sollicitatiegesprek zit, vergeet je misschien de receptioniste te groeten of te bedanken, en dat kost je punten. Soms polsen bedrijven zelfs naar hun ervaring!

3.     Hou een kopie van je cv bij de hand

Zorg er tot slot voor dat je alles bij hebt, bijvoorbeeld kopie van je cv. Zo kun je makkelijk meevolgen als de recruiter zijn exemplaar erbij neemt. Hoewel je natuurlijk op alles voorbereid wil zijn, sleur je maar beter niet té veel mee. Het interview moeten afleggen met drie mappen en een lege koffiebeker naast je, is geen aanrader. Zorg bovendien dat je meteen bij het relevante materiaal kunt – eerst een half uur in je tas moeten graven maakt ook geen goeie indruk.