Hoe werk zoeken? Handige tips & tricks!

werk zoeken

Ben je op zoek naar werk? Dan volg je het best een uitgekiend plan om je kans op slagen zo hoog mogelijk te houden. Hoe zo’n aanpak er in de praktijk uitziet, lichten we hier toe.

Ga doelgericht te werk

Werk zoeken is synoniem met een doordachte strategie. Als je lukraak voor allerlei jobs sollicitieert, zal het resultaat niet naar wens zijn. Je doet er goed aan om vooraf een aantal vragen voor jezelf te beantwoorden en aan de hand daarvan je zoektocht te starten:

  • Waar ligt je interessegebied?
  • In welke sector(en) wil je werken?
  • Wat zijn je vaardigheden?
  • Wat vind je belangrijk in een job?

Vooral die laatste vraag is van belang om een job te vinden waarin je je goed voelt. Zo word je een gelukkige werknemer die op dezelfde golflengte zit met zijn werkgever.

Maak jezelf kenbaar

Bedrijven vragen doorgaans om een je cv en motivatiebrief door te sturen wanneer je voor een job solliciteert. Het spreekt voor zich dat die er piekfijn moeten uitzien en geen fouten mogen bevatten. Maar in het huidige digitale tijdperk volstaan een brief en cv niet meer. Een LinkedIn-profiel is tegenwoordig geen overbodige luxe. Bedrijven zullen je naam meer dan waarschijnlijk ook googelen. Doe dezelfde oefening, bekijk welke resultaten dat oplevert en probeer je digitale aanwezigheid zo goed mogelijk te verzorgen.

Win zoveel mogelijk informatie in

Tijdens een sollicitatiegesprek zal een werkgever je zo goed mogelijk willen leren kennen. Zo krijgt hij een beeld van welk vlees hij in de kuip heeft. Maar het omgekeerde geldt evengoed. Probeer tijdens het gesprek, maar ook ervoor en erna, zo veel mogelijk informatie over de job en het bedrijf te verzamelen. Raadpleeg je kennissenkring of je professionele contacten en probeer eventueel toekomstige collega’s te contacteren. Stuit je op zaken die je niet bevallen? Kaart die dan zeker aan tijdens de gesprekken.

Zelfvertrouwen en motivatie

Werk zoeken kost tijd en vaak vind je niet meteen de ideale job. Als je negatieve feedback krijgt, is het zaak om er je lessen uit te trekken en die in je voordeel te gebruiken. Ook al kan slecht nieuws hard aankomen, toch is het belangrijk om vooruit te kijken en je zelfvertrouwen te behouden.