Een job zoeken, hoe begin je eraan?

job zoeken

Misschien ben je pas afgestudeerd en weet je niet goed hoe je diploma zich vertaalt naar de arbeidsmarkt. Misschien ben je toe aan een carrièreswitch. Wat je situatie ook is, een job zoeken is niet gemakkelijk. Dit stappenplan helpt je het hoofd koel te houden tijdens je zoektocht.

1.      Op zoek naar een job? Weet wat je wil!

Weten welke richting je uit wil, lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Bepaal voor jezelf waar je binnen 5 of 10 jaar wil staan. Denk ook na over je sterke en zwakke punten, en bij welk type job jouw talenten het best tot hun recht zouden komen. Als je een job zoekt, helpt het ook om te praten met iemand die kennis van zaken heeft. Schrijf je in bij Job Talent voor begeleiding op maat.

2. Vind de juiste vacatures

Eens je weet wat je wil, kun je beginnen speuren naar vacatures. Hiervoor bestaan verschillende interessante kanalen.

  • Vacaturedatabanken. Vroeger waren de aantrekkelijke vacatures te vinden in kranten of vakbladen, maar tegenwoordig bieden vacaturedatabanken een veel ruimer aanbod dat je met een simpele muisklik kunt raadplegen.
  • Sociale media. Facebook is niet meteen gericht op professionele contacten, maar het is wél een dankbare manier om via vrienden op de hoogte te blijven van leuke vacatures. Daarnaast is LinkedIn een onmisbaar platform voor de vacaturezoeker.
  • Via je netwerk. Kennissen, vrienden, familieleden of ex-collega’s die weten dat je een job zoekt, zullen je maar al te graag vacatures doorspelen. Aarzel niet om hen in te schakelen!
  • Via een wervings- of selectiebureau. Deze bureaus stellen alles in het werk om de juiste werknemers te vinden voor organisaties – en andersom!

3. Roep de hulp in van je agenda

Het is altijd een goed idee om op verschillende paarden te wedden, maar dit maakt het soms moeilijk om het overzicht te houden. Als je een job zoekt, is plannen dan ook een must.

  • Noteer de einddatum van elke vacature in je agenda.
  • Schrijf ook de datum op waartegen je antwoord mag verwachten. Neem contact op met de recruiters als je twee weken na deze datum nog geen antwoord hebt gekregen.
  • Bij een positieve reactie plan je uiteraard het sollicitatiegesprek
  • Vraag op het einde van het gesprek wanneer je een antwoord mag verwachten, en hou ook deze deadline in de gaten.

De weg naar je droomcarrière begint hier: schrijf je in om op de hoogte te blijven van alle topjobs!