Deze designelementen maken je cv áf

cv maken

Wanneer je een cv instuurt voor je droomjob, wil je maar één ding: uit de band springen. En dat doe je niet enkel met een sterke en persoonlijke inhoud, maar ook met behulp van de lay-out en het design van je curriculum vitae. Maar opgepast: de lijn tussen ‘je cv doen opvallen’ en ‘je cv zo overdreven opmaken dat de lay-out gaat afleiden van de essentie’ is erg dun … Enkele tips.

Beperk je tot één pagina

Welke lay-out of stijl je ook toepast, zorg ervoor dat je alles op één pagina krijgt. Zelfs al heb je twintig jaar ervaring in evenveel jobs: dwing jezelf om een samenvatting te maken en hou alles beperkt tot dat ene A4’tje. En nee, je marges verkleinen is géén oplossing. Hou voor ogen dat jij lang niet de enige bent die een cv instuurt, dus je wil het je lezer zo makkelijk mogelijk maken. Een bondig cv heeft meteen een streepje voor op een bundel van vier bladzijden.

Maak je cv bovenal leesbaar

Een tweede duimregel: het design moet je cv ondersteunen, en niet afleiden van wat je probeert duidelijk te maken (namelijk, het feit dat jij de ideale kandidaat bent). Leesbaarheid is met andere woorden het allerbelangrijkst. Concreet betekent dat onder meer dat je lettertype niet kleiner mag zijn dan punt 11, en dat je het best een eenvoudig font uitzoekt. Dat ‘Comic Sans MS’ uit den boze is, hoeven we je wellicht niet te vertellen?

Werk met bullets

Met bullets werken op je cv is een makkelijke manier om alle informatie overzichtelijk te presenteren. Enkele korte punten komen nu eenmaal beter binnen bij je lezer dan een paragraaf waar de essentie niet meteen uit te distilleren valt. Toch is ‘niet overdrijven’ ook hier de boodschap. Gebruik bij voorkeur niet meer dan zes bullets.