De top vijf van knelpuntberoepen

knelpuntberoepen

Elk jaar publiceren de VDAB en de RVA een overzicht van de knelpuntberoepen, waarvoor vacatures maar moeilijk ingevuld geraken. Wie weet heb jij wel het ideale profiel om werkgevers van het wachten te verlossen!

De oorzaken van knelpuntberoepen

Hoewel specifieke arbeidsomstandigheden, zoals weekendwerk, in bepaalde gevallen meespelen, is een knelpuntberoep zeker niet per definitie onaantrekkelijk. Andere oorzaken zijn een kwantitatief tekort, of een te lage instroom uit het onderwijs, en een kwalitatief tekort, wat wil zeggen dat de kandidaten niet over de gevraagde competenties beschikken.

De grootste tekorten

Een blik op de lijst van de knelpuntberoepen maakt duidelijk waar de grootste tekorten zitten én de grootste mogelijkheden voor wie het gepaste profiel heeft.

1.      Technische profielen

Technisch talent blijkt niet dik gezaaid. Onder meer machineoperatoren, onderhoudstechniekers, automecaniciens, carrossiers en elektriciens prijken al zo veel jaren op lijst dat ze tot de structurele knelpuntberoepen zijn gaan behoren. Ben je opgeleid in een van deze beroepen? Heb je de juiste inzet en teamgeest? Werknemers zullen je met open armen ontvangen.

2.      Heftruckchauffeurs

Terwijl heftrucks gezwind over de werkvloer glijden, verloopt de zoektocht naar chauffeurs veel minder vlot. Het is nochtans een dankbare taak om ervoor te zorgen dat een magazijn optimaal functioneert. Daarnaast is het een hele uitdaging om alles door jouw handen te zien gaan, van de grondstoffen die je aanvoert tot de finale producten die je wegbrengt. Denk je oplossingsgericht en heb je het juiste attest? Word dan meester van het magazijn!

3.      Meertalige bedienden

Kandidaten met een goede talenkennis hebben vaak een streepje voor. Dat is zeker zo voor bedienden, van wie werkgevers vaak expliciet vragen dat ze meertalig zijn.

4.      Callcentermedewerkers

Een job als callcentermedewerker is een droom voor wie plezier schept in het contact met klanten en hen graag met deskundig en betrouwbaar advies ondersteunt. Toch geraken ook dit soort vacatures maar moeilijk ingevuld.

5.      Laboranten

Laborant is nog zo’n structureel knelpuntberoep dat relatief veel werkzekerheid biedt. Ga een mooie toekomst tegemoet in ziekenhuizen, de voedingsmiddelenindustrie, farmaceutische of chemische bedrijven, onderzoeksinstituten, universiteiten of bloedbanken. Niet alleen qua vacatures, maar ook qua werkplaatsen heb je als laborant duidelijk keuze te over.

Wil je graag aan de slag in een knelpuntberoep? Dan ben je bij Job Talent aan het juiste adres. Bekijk snel onze vacaturedatabank!