Over deze 4 eigenschappen moet een callcentermedewerker beschikken

callcenter medewerker

Callcenterwerk is er in allerlei soorten en maten. Een ‘inbound’ medewerker zal bijvoorbeeld vooral vragen beantwoorden, terwijl een ‘outbound’ medewerker gericht is op de verkoop van een dienst of product. Als outbound medewerker moet je dus wat meer commercieel onderlegd zijn, maar of je nu belt of gebeld wordt: als callcentermedewerker heb je hoe dan ook deze 4 eigenschappen nodig.

1. Klantgerichtheid

Als callcentermedewerker sta je de hele dag door in contact met allerlei soorten klanten, die elk een eigen aanpak vereisen. Daarvoor moet je goed kunnen omgaan met mensen en zelfs bij een moeilijk probleem een rustige, maar toch positieve en enthousiaste instelling bewaren. Ook een beetje inlevingsvermogen is onmisbaar om je gesprekspartner goed te helpen.

2. Doorzettingsvermogen

Als outbound medewerker is het belangrijk dat je over overtuigingskracht beschikt en niet te snel opgeeft, zodat je voldoende leads of verkopen genereert. Maar ook als inbound medewerker moet je zelfverzekerd overkomen. Klanten zijn weleens (licht) geïrriteerd als ze bellen met een probleem. Zelfs dan mag je je niet laten ontmoedigen, maar moet je juist doorzetten om tot een oplossing te komen waar de klant tevreden over is.

3. Stressbestendigheid

Het is duidelijk dat een callcentermedewerker tegen een stootje moet kunnen. Daarnaast moet je efficiënt kunnen omgaan met je tijd om klanten vlot te helpen. Zeker als het outbound werk betreft, staat het halen van targets hoog aangeschreven. Dan moet je erop voorbereid zijn dat je per dag een bepaald minimumaantal leads of verkopen moet halen. Multitasken, zoals typen en luisteren tegelijk, is daarbij een onmisbare vaardigheid.

4. Een callcentermedewerker is… communicatief!

Een callcentermedewerker heeft goede communicatieve vaardigheden nodig. Dat begint bij een aangename telefoonstem, duidelijk spreken aan een goed tempo en goed articuleren. Maar je moet ook goed kunnen luisteren en inspelen op verschillende doelgroepen. Een jongere vereist bijvoorbeeld een andere aanpak dan een meneer op leeftijd. Bovendien is er bij de behandeling van bepaalde problemen of klachten veel tact vereist.