Nieuwe werknemer? Zo geef je hem/haar een leuke eerste werkdag

nieuwe werknemer

De eerste werkdag voelt voor velen aan als de eerste schooldag. Met je weg zoeken en een goede indruk maken gaat vaak stress gepaard. Gelukkig kun je als werkgever heel wat doen om de entree van je nieuwe werknemer zo aangenaam mogelijk te laten verlopen. Hieronder vind je onze tips!

Zorg voor een hartelijk ontvangst

Niets is zo lastig als ergens aankomen en geen idee hebben wat je te wachten staat. Wie moet je aanspreken? Wat wordt er van je verwacht? Waar moet je precies zijn? Om te voorkomen dat je nieuwe werknemer schoorvoetend aan de deur blijft staan, spreek je het best een duidelijk tijdstip af en ontvang je hem of haar persoonlijk. Hou je ochtend volledig vrij om hem of haar wegwijs te maken en zorg dat je één van je andere werknemers zich over de nieuwe collega ontfermt.

Maak zijn of haar werkplek tiptop in orde

Als je nieuwe werkkracht meteen aan de slag kan, voelt deze zich niet alleen al nuttig vanaf de eerste dag, maar leert hij of zij zich ook het snelste inwerken. Sla twee vliegen in één klap en zorg er dus voor dat zijn of haar werkplek helemaal in orde is, zodat de werknemer bijvoorbeeld niet zélf om een laptop moet gaan vragen. Laat hem of haar met eenvoudige opdrachten beginnen en bouw daarna op, zodat de werkdruk niet al te overweldigend wordt en je kersverse medewerker gemotiveerd blijft.

Stel de nieuwe werknemer aan iedereen voor

Het is altijd fijn om de nieuwe werknemer voor te stellen aan zijn of haar collega’s. Als je een heel groot bedrijf hebt, beperk je dat het best tot de collega’s waarmee hij of zij nauw zal samenwerken. Laat hem of haar iets over zichzelf vertellen of een welkomstmailtje sturen. Zo weet iedereen meteen iets over dat nieuwe gezicht op de werkvloer en kunnen er tijdens de middagpauze al gesprekken tot stand komen.