Functioneringsgesprek voor de boeg? Je goed voorbereiden is een must

Functioneringsgesprek voorbereiden

De meeste werknemers staan niet te springen om hun functioneringsgesprek af te leggen – ook al hebben ze niets om voor te vrezen. Een beetje gezonde stress is normaal, maar beschouw zo’n gesprek vooral als een mooie kans om iets bij te leren: je werpt een blik op wat je het voorbije jaar hebt gepresteerd en kijkt samen met je leidinggevende wat er goed en minder goed was. Zeker als je je goed kunt voorbereiden (personal branding is ook in deze fase van je carrière een belangrijk aandachtspunt), is een functioneringsgesprek helemaal niets om je slaap voor te laten.

Weet wat er van je verwacht wordt

Normaal gezien neem je regelmatig polshoogte – via informele gesprekken of mails met je leidinggevende – en weet je al wel of je effectief doet wat er van je verwacht wordt. Maar weet je ook precies wat je baas onder ‘een succesvolle prestatie’ verstaat? Voor je evaluatiegesprek is het natuurlijk cruciaal dat jullie hier op dezelfde golflengte zitten. Het is nooit te laat om hier eens naar te polsen en op die manier misverstanden de wereld uit te helpen.

Functioneringsgesprek voorbereiden? Kijk naar dat van vorig jaar

Wie nog maar een jaartje aan boord is, heeft natuurlijk nog maar weinig om op terug te vallen. Maar als je al langer voor dezelfde werkgever werkt, is het een goed idee om je vorige beoordeling erbij te nemen. Die bevat normaal gezien een lijst met actiepunten of doelen. Bereid jezelf voor door mentaal te overlopen wat je allemaal ondernomen hebt om die zaken tot een goed einde te brengen, en als er toch iets tussen de mazen van het net geglipt is: zorg ervoor dat je een geldige reden hebt.

Schrijf een zelfevaluatie uit

Zelfs wanneer het niet verplicht is, doe je er goed aan jezelf te evalueren voor je functioneringsgesprek en je bevindingen op papier te zetten. Wat je hieruit leert? Iedereen heeft zwakkere punten, maar telkens je er eentje noemt, dwing je jezelf om er meteen bij te zeggen wat je gaat doen om je vaardigheden te verbeteren.