Wat als je collega meer verdient dan jij?

collega verdient meer

Bedrogen en kwaad: zo kun je je voelen als je ontdekt dat je collega die dezelfde job uitoefent, meer verdient dan jij. Maar het is niet verstandig om vervolgens al tierend het kantoor van je leidinggevende binnen te stormen. Ga eerst na of er misschien tóch ergens een verschil te vinden is. Pas daarna is het tijd om actie te ondernemen.

Onterecht… of niet?

Voordat je dus kwaad het kantoor van je baas binnenstapt, vraag je je het best af of je wel écht dezelfde functie vervult als je collega.

  • Het is logisch dat iemand met meer vaardigheden en ervaring meer verdient. Als je collega al 10 jaar in jouw sector werkt en jij nog maar net bent begonnen, dan staat daar voor hem of haar wellicht een hoger loon tegenover. Uiteindelijk zul jij jouw salaris ook zien stijgen naarmate je meer ervaring opdoet.
  • Kijk niet alleen naar het nettosalaris. Ga bijvoorbeeld na of jij bepaalde extralegale voordelen krijgt die je collega niet heeft. Heb jij bijvoorbeeld een bedrijfswagen en de ander niet? Of heeft het hogere loon van je collega te maken met bepaalde bonussen die hij of zij krijgt?
  • Het kan ook zijn dat je collega gewoon beter onderhandeld Aan jou om je baas te overtuigen van jouw meerwaarde!

Wat te doen als je collega daadwerkelijk meer verdient

Heb je alle criteria gecheckt en blijkt dat het loonverschil écht onterecht is? Dan is het nog altijd geen goed idee om direct op je baas af te stappen om een loonsverhoging te eisen. Je werkgever heeft namelijk graag dat je beargumenteert waarom je een hoger loon wilt, en – al vind je het nog zo oneerlijk – ‘mijn collega verdient meer dan ik’ is dan helaas niet zo’n sterk argument. Houd die kennis voorlopig voor jezelf en gebruik het om je zelfverzekerd te voelen wanneer je met andere argumenten een loonsverhoging bediscussieert.

Ten slotte: vermoed je dat het loonverschil te maken heeft met je geslacht, afkomst, burgerlijke staat, enz.? Dat is illegaal, maar dat wil helaas niet zeggen dat het niet voorkomt. In zo’n situatie kun je bij verschillende instanties terecht voor advies.