Onderhandelen over loon: de ultieme tips

onderhandelen loon

Een nieuwe job is het uitgelezen moment om een mooi salaris te bedingen. Maar ook als je al jaren dezelfde job uitvoert en je nog geen loonsverhoging hebt gehad, is het tijd om je baas hierover aan te spreken. Onderhandelen over loon is geen sinecure, maar dankzij deze tips blijf je je zenuwen de baas.

1. Bereid je salarisonderhandeling goed voor

In een opwelling al je moed bij elkaar rapen en totaal onvoorbereid het kantoor van je baas binnenstappen om over je loon te onderhandelen? Zo’n stormstrategie is gedoemd om te mislukken, zoals je zult beseffen wanneer je met je mond vol tanden tegenover je gesprekspartner staat.

Verhoog je kansen op succes door op voorhand al goed na te denken over wat je wil en waarom je het wil. Bereid je voor met behulp van deze vragen:

  • Welk loon wil je minimaal uit de brand slepen? Hou een bedrag in je hoofd dat niet te hoog is (anders haakt je baas meteen af), maar waar je wel vrede mee hebt. Rij jezelf niet meteen vast: als het even kan, laat je je baas met een openingsbod komen.
  • Waarom zou jij meer loon verdienen? Bepaal je marktwaarde, zet je troeven op een rijtje. Een loonsverhoging krijg je zelden op een dienblad aangeboden; je moet laten zien dat je ze waard bent.
  • Zie je het zitten om (een deel van) je loonsverhoging naar secundaire arbeidsvoorwaarden om te zetten, zoals bv. een laptop, een bedrijfswagen, …? Ook op deze vraag heb je het best al een antwoord klaar.

2. Ga het gesprek aan

Je zult zelf het initiatief moeten nemen. Wie niets vraagt, krijgt meestal niets. Kies je moment wel met zorg. Als je net een toppresentatie hebt gegeven, een positieve evaluatie hebt gekregen, een belangrijke klant hebt binnengehaald of een probleem van de werkvloer hebt geveegd, heeft je werkgever waarschijnlijk meer oren naar je vraag.

Tijdens het gesprek kom je maar beter meteen ter zake. Daarnaast is het belangrijk dat je voldoende assertief bent. De kans dat er discussie ontstaat, is tamelijk groot. Blijf wel altijd vriendelijk, zelfs als het gesprek uiteindelijk op niets uitdraait. Neem tot slot je tijd: ga niet meteen op eender welk voorstel in, maar laat het even bezinken.