Wanneer plaats je het best een vacature?

vacature plaatsen

Als je een vacature online zet, wil je natuurlijk dat zoveel mogelijk mensen ze te zien krijgen. Hoe meer mensen je bereikt, hoe groter de kans dat je een toptalent voor je bedrijf strikt. Waar je de vacature verspreidt – op welke kanalen en websites – is van belang, maar ook wannéér je de jobaanbieding de wereld instuurt. Maar wat is nu juist het ideale moment? Wij zoeken het voor je uit.

Vacature plaatsen in januari of september

Het is al gebleken dat mensen het meest naar vacatures zoeken in de maanden januari en september. Dat heeft vast te maken met de belofte van een nieuw jaar en het gevoel van een schone lei. In september zijn ook pas afgestudeerden volop aan het zoeken naar een eerste interessante job. Als je dus van plan bent om in december of augustus een vacature te plaatsen, kun je misschien beter een maandje wachten. Zo kun je het bereik van je vacature toch nog iets vergroten.

Motivatie op maandag

Sommigen zullen het vast herkennen: in het begin van de werkweek ben je nog gemotiveerd en heb je grote plannen voor de rest van de week. Tegen donderdag en vrijdag blijft er van dat enthousiasme soms nog maar weinig over. Je zit met je hoofd namelijk al in het weekend. Hetzelfde geldt voor mensen die naar vacatures zoeken: dat doen ze het actiefst op maandag en dinsdag. Een vacature plaatsen op zaterdag heeft dan weer het minste effect.

Pieken op het juiste moment

Wanneer werkzoekenden een vacaturesite bezoeken, springt jouw vacature idealiter meteen in het oog. Omdat de nieuwste vacatures bovenaan komen te staan, plaats je de vacature het best online vlak voordat vacaturewebsites het vaakst bezocht worden. De meeste mensen zouden online op zoek gaan naar een job tussen 11u en 16u, gevolgd door een kleine piek tussen 20u en 21u. Nu je die informatie hebt, is het maar een kleine moeite om ook met het tijdstip van de publicatie rekening te houden.

Kort samengevat: als werkgever plaats je een vacature het best in januari of september, op een maandag of dinsdag tussen 11u en 16u. Laat die sollicitaties maar komen!