Toch niet wéér paintball? Ga voor een originele teambuilding

teambuilding

Een team dat goed samenwerkt, is niet alleen productiever; de leden ervan zijn gelukkiger en minder snel geneigd om andere professionele horizonten te gaan verkennen. Teambuilding is dan ook niet zomaar een jaarlijks verplicht nummer – eentje waar je werknemers, als het goed zit, weliswaar enorm naar uitkijken – maar een unieke kans om banden te smeden en aan te halen. Tenminste, als je het juist aanpakt …

‘Another day at the office’?

Regel nummer één voor een originele teambuilding? Werknemers mogen niet het gevoel krijgen dat ze aan het werk zijn. Een teambuilding waar ze al te expliciet lessen over leiderschap of communicatie uit moeten trekken, is dan ook niet zo’n goed idee. Gooi het eens over een heel andere boeg! Door bijvoorbeeld met alle werknemers naar een festival te gaan, breng je het team gegarandeerd dichter bij elkaar. Je mensen leren elkaar kennen en beter begrijpen, zonder dat de context gemaakt of geforceerd overkomt.

Angsten overwinnen op teambuilding

Samen nieuwe dingen uitproberen en grenzen verleggen is goed voor de sfeer en het samenhorigheidsgevoel. Wie weet blijkt die verlegen werknemer wel een held te zijn als het op ‘death rides’ aankomt, terwijl de anders eerder dominante collega zijn gebruikelijke houding laat varen omdat hij een extra zetje nodig heeft (en stiekem toch behoorlijk nerveus is voor wat hem te wachten staat). Teamleden leren een heel nieuwe kant van elkaar kennen én waarderen.

Het goede doel steunen

Wie op zoek is naar een originele activiteit, kan zijn werknemers tot slot een lijstje met goede doelen voorschotelen (of hen vragen om hun favoriete doel te noteren). Tijdens de teambuilding wordt er gewerkt voor het zelfgekozen sociaal project: leuk, leerrijk én nuttig voor de samenleving. Als werkgever levert zo’n altruïstische activiteit je ook heel wat voordelen op: met jullie bijzondere teambuilding kun je bijvoorbeeld je maatschappelijk engagement bewijzen tegenover (potentiële) klanten en medewerkers.