Is thuiswerk iets voor jou? Dit zijn de voor- en nadelen

thuiswerk voordelen nadelen

Het woord ‘thuiswerk’ roept wellicht meteen een resem aanlokkelijke beelden op. In je pyjama en met warrige haren achter je laptop kruipen, koffie slurpen uit je lievelingsmok terwijl de kat naast je ligt, … Zie je het al voor je? Thuiswerken heeft effectief tal van voordelen, maar er zijn ook nadelen aan verbonden. We zetten de plus- en minpunten op een rijtje.

De voordelen van thuiswerken

Je hoeft niet meer te pendelen

Wellicht het grootste voordeel van thuiswerken is dat het je heel wat pendeltijd en -moeite bespaart. Zelfs al woon je maar een half uurtje van je werk: het maakt een wereld van verschil om ’s ochtends de trein, fiets of auto een keer niet te moeten nemen en meteen aan de slag te kunnen.

Je bent minder afgeleid

De werkvloer is meestal niet de stilste plek op aarde. Je bent al snel afgeleid door de muziek die uit de oortjes van je eilandgenoot knalt. Of misschien ben je omringd door collega’s die continu bellen of je op andere manieren grijze haren bezorgen?

Je bent flexibeler

Thuiswerken is tot slot hét geheim voor een betere work-lifebalance. Zo kun je bijvoorbeeld zonder problemen bij het krieken van de dag beginnen en op tijd stoppen om de kinderen van school te halen.

De nadelen van thuiswerken

Je bent eenzamer

Toch zijn er ook nadelen verbonden aan thuiswerken. Zo ben je wellicht méér gesteld op het gezelschap van je collega’s dan je beseft. Thuis komen je collega’s je natuurlijk niet storen en dat kan in het begin als een opluchting aanvoelen, maar de kans is groot dat daarna de eenzaamheid toeslaat. Als je minder op kantoor bent, bouw je ook minder snel een band op met je collega’s.

Je huiskamer wordt een kantoorruimte

Thuiswerkers met een ruime woning kunnen misschien een aparte kamer inrichten als bureau, maar de meesten moeten voor het avondeten nog snel de eettafel vrijmaken, omdat die bedolven is onder kaften, papieren en laptoptoebehoren.

Je moet heel gedisciplineerd zijn

In je thuisomgeving aan de slag gaan – en blijven – vergt motivatie en discipline. Verder heb je ook discipline nodig om werk wég te leggen, want de grenzen tussen je professionele leven en je privéleven vervagen onvermijdelijk als je thuis zit te werken.