Wat zijn de taken van een werfleider? Een overzicht

werfleider

Iedereen wil natuurlijk dat zijn bouwproject op rolletjes loopt. Niet vanzelfsprekend, maar gelukkig kun je rekenen op het waakzame oog van een werfleider. Maar wat doet zo’n werfleider precies? Een overzicht.

Centrale contactpersoon

Eerst en vooral is een werfleider de centrale contactpersoon van een bouwproject. Hij beantwoordt alle vragen van de klant en alle andere betrokkenen, van het begin van de werken tot het project is opgeleverd. Hij houdt de klant op de hoogte van de vooruitgang en organiseert indien nodig werfvergaderingen om uitgebreid te rapporteren over de stand van zaken.

Werken als werfleider? Organisatietalent vereist

Een werfleider moet beschikken over het nodige organisatietalent. Hij moet namelijk álles coördineren op de werf: van de planning van de werken tot de aansturing van onderaannemers. Om het project zo snel mogelijk af te werken, moet de werfleider alle stappen naadloos op elkaar doen aansluiten. Een moeilijk taak, want er kunnen zich altijd onverwachte situaties voordoen die de werken vertragen. Een werfleider moet daarom ook stressbestendig zijn.

Advies op maat

Er is niemand die een bouwproject zo goed kent als de werfleider. Daarom is hij ook de ideale persoon om advies te geven aan een klant. Welke oplossingen zijn in een bepaalde situatie het meest aangewezen? Wat zijn realistische doelstellingen? De werfleider neemt alle omstandigheden in beschouwing om je de beste raad te geven.

Nauwkeurige opvolging

Ten slotte is een werfleider ook verantwoordelijk voor een strakke opvolging van de bouwwerken. Eventueel in samenwerking met een vakspecialist controleert hij regelmatig het werk van de verschillende bouwvakkers. Zo zorgt hij ervoor dat het gebouw perfect voldoet aan de regelgeving én de verwachtingen van de klant. De werfleider waakt over de kwaliteit van het bouwproject – op élk vlak.