Studentenjobs vermelden in je cv: een goed idee?

studentenjobs vermelden op cv

Je cv opstellen is een kwestie van wikken en wegen. Moet je bijvoorbeeld studentenjobs vermelden? Een vaak gestelde vraag die een woordje uitleg verdient.

Zet je motivatie in de kijker

Als je een of meerdere studentenjobs hebt gedaan, toon je je motivatie, werkijver en zin voor initiatief. En dat zijn pluspunten waarmee een toekomstige werkgever zeker rekening houdt wanneer hij op zoek gaat naar jong talent.

Vermeld enkel relevante studentenjobs

Ben je op zoek naar je eerste job? Dan heeft het zeker zin om studentenjobs op je cv te vermelden, maar beperk je tot de meest relevante voor de vacature. Het is sowieso een goed idee om je cv voor elke sollicitatie opnieuw te bekijken. Wanneer je solliciteert voor een job in de horeca, is je weekendwerk als barman of -vrouw uiteraard heel relevant. Voor een kantoorjob ligt dat evenwel anders.

Toon je vaardigheden

Administratief werk, samenwerken in een team of zelfstandig werken: in elke studentenjob leer je dingen bij. En dat komt de kwaliteit van je cv alleen maar ten goede. Licht in je motivatiebrief en tijdens je sollicitatiegesprek toe welke vaardigheden je precies hebt verworven dankzij je studentenjobs.

Waar sta je in je carrière?

Tot voor kort luidde het advies voor schoolverlaters en starters om zeker hun studentenjobs te vermelden op hun cv. Vorig jaar bleek echter uit onderzoek van de Universiteit Gent dat een studentenjob op je cv je kansen op werk niet of nauwelijks verhoogt. In de industriële sector zou het je jobkansen zelfs schaden. Tenzij je vakantie- of weekendwerk dus écht relevant was, laat je het maar beter achterwege op je cv zodra je een eerste ‘echte’ werkervaring achter de rug hebt. Vanaf dat moment kun je beter je beroepservaring en kennis in de kijker zetten.