Strakke carrièreplanning of ‘going with the flow’?

carrièreplanning

De samenleving geeft ons een schat aan keuzemogelijkheden, zowel privé als professioneel. Prima, maar steeds meer mensen hebben daarom ook net moeite om keuzes te maken en vooruit te plannen. Er kan elk moment nog van alles op je pad komen dat je misschien ook een kans wil geven, toch? Houd alvast het volgende in je achterhoofd …

Passie versus ambitie

Ambitie stuwt je vooruit en lijkt soms verdacht veel op een verplichtingsgevoel. Passie is iets heel anders: je bent zo begaan met je vak en raakt telkens opnieuw geïnspireerd door wat je doet, dat het allemaal heel logisch en natuurlijk aanvoelt. Door de keiharde concurrentie op de arbeidsmarkt sluiten passie en ambitie elkaar helaas soms uit. In een ideale wereld kun je de twee vlot op elkaar afstemmen. Hoe je dat doet? Door je carrièreplanning te laten leiden door wat je écht boeit. Wie voldoende gepassioneerd is, zal automatisch ook de ambitie hebben om te groeien in zijn of haar job.

Beter een vogel in de hand…

Het is tegenwoordig enorm verleidelijk om je op allerlei uiteenlopende jobs te richten, want er waren nog nooit zoveel mogelijkheden. Toch wed je beter niet op te veel verschillende paarden. Het is verstandiger je te specialiseren in één specifieke vaardigheid. Zie het als een vorm van multitasken: het lijkt op het eerste zicht een goed idee, maar uiteindelijk krijg je toch minder gedaan. Weeg af wat je het liefst doet en overweeg dan of het tijd is voor een volgende stap in je carrière.

Over je carrièreplanning praten

Praat over je carrièreplanning met collega’s en leidinggevenden. Zij kennen jou op werkvlak en kunnen meestal op een neutrale manier gefundeerd advies geven. Bovendien kunnen zij je helpen om je situatie ook eens door een andere bril te bekijken. Misschien spelen er bij jou veel emotionele aspecten mee, waardoor je niet altijd de meest rationele beslissingen maakt. Maar durf er gerust ook met vrienden en familie over praten. Zij weten vaak beter of jij het meest gebaat bent bij een zorgvuldig geplande loopbaan of er net nood aan hebt om af en toe het roer eens volledig om te gooien.