Omgaan met luie collega’s: 3 handige tips

omgaan met collega’s

Af en toe heb jij misschien ook weleens last van een middagdip, maar in het algemeen ben je toch een en al bedrijvigheid op het werk. Zijn je collega’s niet zo ijverig? Malen zij er niet om een extralange middagpauze te nemen of voortdurend privételefoontjes doen. Dat kan een bron van ergernis zijn. Drie tips om met zo’n luie collega’s om te gaan.

1.      Laat je niet van de wijs brengen

Merk je dat je collega bijvoorbeeld de hele dag op Facebook zit? Probeer er niet op te letten en hou je gewoon met je eigen werk bezig. Voor je het weet, krijg jij ook niets gedaan omdat je voortdurend zit te kijken wat de ander aan het uitspoken is. Met andere woorden: probeer je te focussen op jezelf en je eigen werk, niet op je collega!

2.      Neem het werk niet over van je collega’s

Als je in hetzelfde team zit of samen verantwoordelijk bent voor een project, kom je in de verleiding om zelf meer op te nemen. Niet doen. Herinner je collega’s aan hun taken en deadlines, maar onthoud dat hun werk niet jouw verantwoordelijkheid is.

3.     Omgaan met luie collega’s: roddelalarm

Je bent misschien geneigd te gaan klagen over luie collega’s, maar dat ligt gevoelig. Het kan heel snel opgevat worden als roddelen. Dit betekent niet dat je moet zwijgen, maar maak hetgeen waar je mee zit wel zo concreet mogelijk: “Ik zit strop met X omdat ik wacht op Y”. Als je je wilt opwerpen als een leider binnen het team is dit het ideale moment. Je kunt voorstellen je collega’s te begeleiden en advies geven om de workflow vlot te laten verlopen.

Het is dus zaak om op een positieve manier met al je collega’s om te gaan. Zo raak je niet gedemotiveerd, blijf je bijdragen aan een topsfeer op de werkvloer en stimuleer je anderen om hetzelfde te doen.