Jobs combineren: niet zonder risico!

Jobs combineren

Kiezen is verliezen. Sommige mensen passen dat motto ook op hun professionele leven toe. Zij kiezen er resoluut voor om jobs te combineren – en dat gaat heel wat verder dan een baan in de horeca als aanvulling op een kantoorfunctie. Een bankbediende die bijklust als trouwfotograaf? Een doctoraatsstudent die ‘s avonds juwelen maakt om in haar eigen webshop te verkopen? Het komt steeds vaker voor. Overweeg jij om een fulltime job te combineren met een deeltijdse baan, of om verschillende halftijdse jobs naast elkaar uit te oefenen? Dat mag niet zomaar! Bovendien haal je je wellicht meer op de hals dan je misschien denkt. Lees even verder …

Jobs combineren: pas op voor de financiële kater

Voordat je je jobmix enthousiast begint samen te stellen, moet je volgens de arbeidsovereenkomst aan je huidige werkgever toestemming vragen om er een baan bij te mogen nemen. Bovendien zijn er wel wat – niet onbelangrijke – financiële gevolgen verbonden aan het combineren van jobs, onder meer wat betreft de bedrijfsvoorheffing. Bedrijfsvoorheffing doet dienst als een voorschot op het bedrag dat je uiteindelijk aan personenbelasting zal moeten betalen, zodat je niet in één keer een smak geld moet neerleggen. Maar doordat je extra wedde ontvangt, kom je misschien in een hogere belastingschaal terecht, terwijl er niet per se meer bedrijfsvoorheffing werd afgehouden. En dan moet je plots een pak meer betalen. Denk even mee … Misschien betaal je voor het wedde van één van je jobs minder bedrijfsvoorheffing, omdat je daar in een lage belastingschaal valt. Maar op het einde van de rit wordt het loon dat je van al je jobs ontvangt natuurlijk samengeteld – en dat kan leiden tot een financiële (of liever, fiscale) kater.

Flexibiliteit of standvastigheid?

Als je alle nadelen hebt weggewerkt (of minstens goed hebt overdacht) en je tóch besluit om bij- en hoofberoepen te combineren, heb je een duidelijk langetermijnplan nodig. Zeg dus niet zomaar je fulltime job op om lukraak allerhande parttimes te gaan combineren. Dat zou weleens lelijk kunnen tegenvallen. Eerst moet je goed weten waar je prioriteiten liggen en wat je wil bereiken. Is financiële zekerheid voor jou primair, of hecht je veel belang aan een bepaalde levensstandaard? Ben je eerder op zoek naar een flinke dosis creativiteit, of functioneer je pas goed als je de nodige flexibiliteit hebt? Heb je er totaal geen probleem mee om op je eentje thuis te werken, of floreer je enkel in een drukke kantooromgeving? Kortom: ga niet ondoordacht te werk!