Een job als onderhoudstechnieker? Dit mag je verwachten

onderhoudstechnieker

De jobtitel zegt het al: een onderhoudstechnieker onderhoudt. Maar de job is veel veelzijdiger dan dit eenvoudige antwoord doet vermoeden. In dit artikel kom je te weten welke taken een onderhoudstechnicus voor zijn rekening neemt, welke vaardigheden hij in huis moet hebben en welke opleidingen voor de meest geschikte achtergrond zorgen. Wie weet is het beroep van onderhoudstechnieker wel iets voor jou? Lees verder om het antwoord te ontdekken!

Wat doet een onderhoudstechnieker?

Een onderhoudstechnieker (of ‘maintenance engineer’, zoals de functietitel soms ook luidt) werkt in een werkplaats van een bedrijf of bij verschillende klanten. Daar neemt hij onder meer de volgende taken voor zijn rekening:

  • Goede werking van machines en installaties garanderen
  • De voorraad aan reserveonderdelen beheren
  • Machines nakijken en onderhouden
  • De onderhoudsadministratie up-to-date houden
  • Onderhoud coördineren; timings respecteren
  • Machines herstellen bij defecten
  • Helpen bij het installeren en opstarten van machines
  • Machines en installaties verbeteren en aanpassen
  • Nieuwe machines of nieuwe toepassingen ontwerpen en realiseren

Zoals je ziet, heb je als onderhoudstechnieker een grote verantwoordelijkheid. Niet alleen is jouw werk de eerste voorwaarde om hoge kwaliteitsnormen te kunnen halen en om optimale prestaties van de andere werknemers te verzekeren; jij waakt ook over de veiligheid van de machines.

Welke kwaliteiten moet je als onderhoudstechnicus hebben?

Omdat het jouw taak is om alle machines en toestellen onder jouw hoede dag en nacht te laten draaien, moet je als onderhoudstechnicus nauwgezet én proactief tewerk gaan. Herstellingen voorkomen is altijd het beste. Verder moet je als onderhoudstechnieker vooral veilig werken, probleemoplossend denken, leergierig zijn, initiatief nemen en betrouwbaar zijn. Tot slot is het niet onbelangrijk om over goede communicatievaardigheden te beschikken. Je moet namelijk vaak overleggen met collega’s, hen feedback geven en ook feedback van hen ontvangen.

Welke diploma’s heb je nodig om maintenance engineer te worden?

Onderhoudstechniekers zijn vaak bachelors met een diploma elektromechanica, elektrotechniek of werktuigbouwkunde op zak. Maar als je voldoende ‘hands-on’ ervaring op de werkvloer kunt voorleggen en kunt aantonen dat je over de bovenvermelde kwaliteiten beschikt, maak je ook veel kans om een job als maintenance engineer in de wacht te slepen.

Zin gekregen om je kans te wagen? Ga gerust eens kijken naar onze vacatures!