Humor op het werk: mooi meegenomen of onmisbaar?

humor werk

Ben je bang om niet serieus te worden genomen op het werk als je te veel grapjes maakt? Niet nodig! Humor versterkt net je relaties met klanten of collega’s. We sommen de voordelen van humor op het werk even op en geven je graag nog enkele aandachtspunten mee.

Maak een goede eerste indruk

Humor is een teken van intelligentie: het toont aan dat je in staat bent om flexibel om te gaan met je gedachten. Je hoeft dus niet te vrezen dat een grapje je reputatie negatief beïnvloedt. Als je lacht, komt er bovendien dopamine vrij, waardoor je je vanzelf beter voelt. Een klant aan het lachen brengen, staat dus gelijk aan een klant een goed gevoel bezorgen. En is dat niet dé manier om een goede indruk te maken?

Het perfecte anti-stressmiddel

Daarnaast verminder je met humor de werkdruk. Volgens psycholoog Sibe Doosje van de Universiteit van Utrecht kan humor werkstress voorkomen. Als een collega boos wordt of je op terechtwijst, kun je met een grapje de sfeer herstellen. Dat wil niet zeggen dat je commentaar niet serieus neemt, maar het helpt wel om een gezonde verstandhouding te handhaven met je collega’s.

Enkele aandachtspunten voor humor op het werk

Het nieuws dat een van je collega’s is ontslagen counteren met een grapje? Geen goed idee. Maar hoe weet je dan in welke situaties humor wel of niet op zijn plaats is? Met gezond verstand kom je al een heel eind, maar ook deze tips kunnen helpen:

  • Vermijd gevoelige onderwerpen: er is een dunne lijn tussen lachen en uitlachen. Verboden zones zijn alvast iemands uiterlijk, persoonlijke problemen, ziektes of onzekerheden.
  • Let op dat je humor niet gebruikt om problemen uit de weg te gaan. Als je het antwoord op een vraag niet weet, zal een grap dat niet kunnen verbergen.
  • Hou rekening met de emotionele grens van je gesprekspartner. Die ene collega die je bijna een vriend kunt noemen, schat je waarschijnlijk al een stuk beter in dan iemand die net nieuw is. Kijk altijd eerst even de kat uit de boom om pijnlijke situaties te vermijden.