Hoe omgaan met seksuele intimidatie op de werkvloer?

seksuele intimidatie werk

Als werkgever vind je het welzijn van je team natuurlijk het allerbelangrijkste. Seksuele intimidatie is dan ook iets wat je koste wat het kost wil vermijden op de werkvloer. Maar hoe pak je seksuele intimidatie het best aan, of beter nog: hoe vermijd je dat het ooit zover komt? Dit artikel biedt je een houvast.

Seksuele intimidatie in al zijn vormen herkennen

Wat er onder seksuele intimidatie wordt verstaan, is voor iedereen anders, maar weet wel dat seksuele intimidatie veel meer omvat dan fysiek contact alleen. Als werkgever is het belangrijk dat je álle soorten seksuele intimidatie ernstig neemt, en niet alleen degene die het meest in het oog springen. We onderscheiden drie soorten:

  • Verbale intimidatie: intieme vragen stellen over iemands privéleven, afspraakjes proberen te versieren, dubbelzinnige opmerkingen over iemands uiterlijk maken, ongepaste berichtjes sturen, …
  • Non-verbale intimidatie: seksueel getinte gebaren maken, langdurig aanstaren, veelvuldig knipogen, …
  • Fysiek contact: een arm op iemands schouder leggen, iemand de weg versperren, knijpen, (proberen te) zoenen, …

Grijp op tijd in!

Als je een foute opmerking over de zomerse kledij van een vrouwelijke collega door de vingers ziet, denken je medewerkers misschien al snel dat andere opmerkingen of daden óók getolereerd worden. Daarom is het belangrijk om als werkgever tijdig en consequent in te grijpen als je iets verdachts ziet of hoort. Je hoeft je niet meteen kwaad te maken, zelfs met een luchtige opmerking kun je laten merken dat je iemands gedrag niet oké vindt.

Wees bereid om ingrijpende maatregelen te nemen

Komt een uit de hand gelopen incident je toch ter ore? Hebben al meerdere medewerkers aangegeven dat ze worden lastiggevallen door een bepaalde collega? Wees niet bang om verdere stappen te ondernemen, zoals een klacht neerleggen of zelfs iemand ontslagen. Zo geef je al je andere werknemers een duidelijk signaal dat er voor hen gezorgd wordt.