Haakt de perfecte jobkandidaat in extremis af? Dit zijn de remedies

jobkandidaat

Vacatures invullen en de perfecte nieuwe werknemer vinden is hard werk en kost veel tijd. Er gaat een heel proces aan vooraf, waarin je een profiel- en functieomschrijving moet opstellen, de vacature moet verspreiden, sollicitatiebrieven moet doornemen en kandidaten moet interviewen, … Als je dan uiteindelijk de gedroomde kandidaat gevonden hebt, kan je geluk uiteraard niet op. Jammer genoeg gebeurt het soms dat die perfecte jobkandidaat in extremis toch nog afzegt. Hoe kun je dit vervelende scenario vermijden? We zetten enkele mogelijke remedies op een rijtje.

Kandidaat gevonden en verloren: de hand in eigen boezem

Er zijn verschillende manieren om met het verlies van een kandidaat om te gaan. Misschien neem je het sportief op (‘petje af voor de concurrentie’) of laat het afhaken van een potentiële nieuwe werknemer je eerder onverschillig (‘you win some, you lose some’). Zulke reacties zijn menselijk, zeker na een selectieproces dat je zorgvuldig hebt voorbereid en begeleid, en waarin je kostbare uren hebt geïnvesteerd. Maar toch is het beter om eruit te leren en te kijken wat je kunt doen om zo’n pijnlijke situatie in de toekomst te vermijden. Misschien heb je er zelf een rol in gespeeld?

Waarop haken kandidaten af?

Als je wil voorkomen dat jobkandidaten uiteindelijk toch de handdoek in de ring gooien, moet je inzicht hebben in hun beweegredenen. Globaal genomen zijn dit de drie hoofdredenen om een job te weigeren:

  • salaris en zekerheid
  • doorgroeimogelijkheden en ontwikkeling
  • bereikbaarheid

Tijdens een jobinterview kun je de wensen van de kandidaat in kaart brengen. Als iemand op zoek is naar een baan en uiteindelijk jouw aanbod afslaat, betekent dat hij of zij een ander aanbod heeft gekregen dat beter scoort op deze drie criteria.

Zo voorkom je dat je kandidaat in extremis afhaakt

Wat kun je nu doen om te vermijden dat de gedroomde kandidaat uiteindelijk toch besluit om niet met jou in zee te gaan?

  • Het is belangrijk om van bij het begin goed in te schatten wat de alternatieven van de kandidaat zijn. Er is niets mis met hem rechtuit te vragen of hij nog andere sollicitaties heeft lopen.
  • Hou de sollicitatieprocedure zo kort mogelijk: hoe meer tijd het proces in beslag neemt, hoe meer tijd de kandidaat heeft om andere (eventueel aantrekkelijkere) alternatieven te verkennen.
  • De leeftijdsgroep. Dertigers hebben vaak meer alternatieven dan iets oudere werknemers. Daarom kan het een goed idee zijn om doelbewust op zoek te gaan naar een ervaren en loyale 40- of 50-plusser.
  • Doe een beroep op een gespecialiseerd uitzendkantoor.

Benieuwd hoe Job Talent jou kan helpen? Neem gerust contact met ons op!