In een-twee-drie een stressvrije werkomgeving creëren

Werkomgeving

Stress op het werk: we hebben er allemaal weleens last van. Maar zijn het je projecten, taken en deadlines die je soms zweethanden bezorgen, of ligt het aan je werkomgeving? Inderdaad, ook de impact van je omgeving mag je niet onderschatten. Denk maar aan te veel lawaai, een gebrek aan privacy, slechte verlichting of te weinig zuurstof in de lucht. Met deze tips creëer je zo een stressvrije werkomgeving.

Organiseren kun je leren

Ben je van nature een ordelijk en misschien zelfs perfectionistisch persoon? Dan is rommel op kantoor ongetwijfeld een grote bron van ergernis voor jou. Maar je bent niet alleen: gebrek aan organisatie is een grote stressfactor voor de meeste werknemers. Door de chaos verlies je tijd en kun je je moeilijk concentreren op wat écht belangrijk is. Gelukkig kun je daar gemakkelijk iets aan doen. Ontwikkel bijvoorbeeld een klasseersysteem waarin elk project zijn eigen plekje krijgt. Documenten of spullen die je wekelijks gebruikt, leg je binnen handbereik. Al de rest stop je weg in kasten.

Voeg een persoonlijke toets toe

Om je helemaal goed in je vel te voelen, kun je je werkplek ook personaliseren. Kleed je bureau aan met foto’s van leuke momenten, een inspirerend kunstwerkje of spullen waar je goede herinneringen aan hebt. Fleur de boel verder op met frisse plantjes of bureauaccessoires in felle kleurtjes. Extra tip: kies een bureaubladachtergrond waar je vrolijk van wordt. Dagelijkse motivatieboost? Check!

De juiste verlichting voor een stressvrije werkomgeving

In een ruimte met veel licht kun je je beter concentreren en ben je productiever. Een kantoorruimte met grote ramen en veel natuurlijk licht is natuurlijk ideaal. Is artificiële verlichting daarentegen je enige optie? Kies dan voor zacht en sfeervol licht. Want van felle tl-buizen wordt niemand vrolijk, toch? Let er ook op dat het licht geen hinderlijke schaduwen creëert aan je bureau.