3 manieren om te zorgen voor een topsfeer op het werk

sfeer op het werk

Beeld het je eens in: vol goede moed trek je op maandagochtend de kantoordeur open … om die moed als sneeuw voor de zon te voelen verdwijnen, want je komt terecht op een werkplek waar het ieder voor zich is. Niemand vraagt je of je een fijn weekend had, en er weerklinkt voortdurend gezucht en driftig getokkel. Goed om meteen weer naar huis te willen, toch? Zo’n omgeving is niet alleen bijzonder onaangenaam; ze is ook allesbehalve bevorderlijk voor de creativiteit en de productiviteit. Gelukkig heb je de sfeer op je werk voor een groot deel zélf in de hand. Drie tips om meteen uit te proberen!

Elke dag complimentendag

Als we onze kalender mogen geloven, is het op 1 maart complimentendag. Een leuk initiatief, maar eigenlijk is die ene dag lang niet voldoende! Hoe vaak denk je niet: “X heeft iets leuks aan vandaag” of “Y heeft echt goed werk geleverd”? En hoe vaak spreek je die gedachten ook uit? Sta er eens bij stil en maak er een gewoonte van om je complimentjes niet in je hoofd op te sparen, maar ze gewoon op je collega’s los te laten. Je zult zien dat het aanstekelijk werkt!

Google laat zien hoe het moet

Ook je werkomgeving is bepalend voor de sfeer. Bij Google hebben ze dat goed begrepen. In het Google-kantoor in het Zwitserse Zürich kunnen werknemers naar hartenlust pingpongen, bowlen en zelfs muurklimmen. Die activiteiten liggen natuurlijk niet op elk kantoor voor de hand, maar gelukkig kan het ook minder ‘gek’: veel natuurlijk licht, ontspannende kleuren op de muren en planten rond de bureaus doen ook al wonderen. Tijd om een sanseveria of een ficus mee naar het werk te nemen?

Ga er eens tussenuit voor een betere sfeer op het werk

Collega’s buiten of na het werk zien schept een band. Je kunt natuurlijk niet elke week op teambuilding , maar dat hoeft ook niet. Spontaan samen iets gaan eten, gaan sporten of een culturele uitstap doen komt de sfeer op het werk zeker ten goede. Tenslotte bouw je er gedeelde ervaringen – en herinneringen – door op.